пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

Огляд операційної системи Linux Mint 18.x (середовище Cinnamon, українська локалізація) як основної шкільної операційної системи

     Усім привіт! Радий, що ви завітали на мій блог. Отже, в цій статті я постараюся максимально розглянути операційну систему Linux Mint 18.x як систему, що можна використовувати у школі. Іншими словами “Лінукс для школи”. Я використовував Cinnamon як основне графічне середовище. Хоча саме версія 18.3 існує в декількох графічних середовищах: Cinnamon, KDE, MATE та Xfce, а так 32-bit та 64-bit розрядні. Чому саме Cinnamon? Причина банальна: перша, це перше, що звантажив, а друга причина — Cinnamon є основним середовищем Linux Mint. Розробники найбільше ним займаються і підтримують.

Отже, зробимо загальний огляд цієї системи.

    Операційна система Linux Mint 18.x досить шустра в роботі. Якщо ніяких додатків не запущено, то вона використовує лише біля 600 Мб оперативної пам’яті. При використанні SSD-диску, то завантажується до 10 секунд.
Процес встановлення ОС Linux Mint 18.x займає близько 14 хвилин. При наявності доступу до Інтернету також встановлюються необхідні драйвери, кодеки та інше. Локалізація українською мовою виконана майже повністю. Якщо не вникати в глибокі налаштування, то ви і не помітите неперекладених слів.
    Зовнішній вигляд злегка нагадую операційну систему Windows 7. Головне меню, що розташоване зліва знизу виглядає просто і стильно. Всі програми згруповані та досить легко знайти потрібну. Біля кнопки “Меню” знаходяться ярлики для швидкого доступу: “показати стільницю”, браузер, термінал та файловий менеджер “Немо”. Справа на панелі знаходяться індикатори.
    На стільниці (а саме так в українській локалізації Лінукс зветься Робочий стіл) можна розмістити системні теки (папки) такі як Комп’ютер, Домівка, Мережа, Смітник.
     Це так коротко про інтерфейс.

Зручність роботи в цій ОС системі.
     Система дуже добре відгукується, працює швидко. Додаток, з яким ви найчастіше будете зустрічатись — це файловий менеджер Nemo. Він досить простий і інтуїтивно зрозумілий, без надлишкового оформлення та прикрас, разом з тим функціональний. Його функцій повністю вистачає для комфортної роботи.
    Робота з офісними документами. Для цього призначений офісний пакет LibreOffice, що є окремою гілкою OpenOffice, і який в даний момент часу самостійно розвивається. На час написання статті в ОС Linux Mint була версія 5, а актуальною версією пакету була версія 6. До складу цього пакету входять такі додатки як текстовий процесор Writer, редактор електронних таблиць Calc, редактор презентацій Impress, редактор баз даних Base, редактор векторної графіки Draw та редактор формул Math. Але про цей пакет ми поговоримо згодом в іншій статті, а зараз тільки згадали.
    Робота з графікою. Для вивчення растровою графікою можна скористатися програмою KolourPaint. Хоча ця програма є частиною графічного середовища KDE, але вона чудово працює і в середовищі Cinnamon. Її можна використовувати під час вивчення растрової графіки. Більш складнішою програмою для вивчення растрової графіки є програма GIMP (GNU Image Manipulation Program). Для вивчення векторної графіки можна скористатися програмою LibreOffice Draw, яка входить до офісного пакету LibreOffice. Також окремі автори підручників з інформатики в старших класах пропонують вивчення векторної графіки на прикладі програми Inkscape. При вивченні 3D-графіки в операційній системі є програма, яка називається Blender (редактор 3D-моделей). Під час вивчення теми “Комп’ютерні публікації” можна скористатися програмним додатком Scribus, який призначений для створення оригінал-макетів брошур, буклетів, бюлетенів, газет, журналів та ін.
      Робота з мультимедіа. В процесі вивчення однойменної теми можна скористатися програмами, які розташовані в підменю Мультимедіа в переліку Меню програм. Коли ви вивчаєте роботу зі звуком, то зручно скористатися програмою Audacity. Інтерфейс програми інтуїтивно зрозумілий і аналогічний до інших програм із даного сегменту програм. Програма OpenShot Video Editor є одним з багатьох відео редакторів. Інтерфейс програми чимось нагадує програму MovieMaker із сімейства операційних систем Windows. Тому розібратися із цією програмою не складе великих проблем. Якщо ви ще використовуєте оптичні диски, то тут вам у нагоді стане програма K3b (Програма для запису дисків). Тут також не повинно виникнути труднощів під час роботи із цією програмою.
     Розробка програм. Наступним пунктом, який я хотів би розглянути, — це програми та середовища для програмування. Розглянути тільки дві програми. Коли вивчаються ази програмування в початковій школі та 5-6 класах в середній школі, то можна скористатися додатком Scratch. Тут користувач може програмувати просто перетягуючи необхідні блоки із поля команд в поле напису скрипту, роблячи при цьому незначні зміни в числах. Іншим середовищем візуального програмування є Lazarus. Це безкоштовний аналог платного Delphi. Цієї системи повністю вистачає для опанування шкільного курсу. Lazarus є середовищем для об’єктного програмування (Object Pascal).
   Пункт меню “Освіта”. Тут розміщені програми, які ви можете використовувати на уроках інформатики, хімії, фізики, математики, біології, географії та інших предметів. Однією з таких програма, точніше збірник програм, є Освітня гра GCompris (Набір освітніх ігор для дітей від 2 до 10 років). Як ви бачите, її можна використовувати, починаючи з 1-го класу і по 5-ий клас. Перелік вправ досить великий. GCompris — високоякісний комплекс навчального програмного забезпечення, що з багатьох вправ для дітей. Kalzium (в перекладі з німецького кальцій) — періодична система хімічних елементів, що входить в пакет освітніх програм KDE Education Project. Містить детальну інформацію про хімічні елементи. KGeography — програма для тренування знань з географії. Stellarium відтворює просторову фотореалістичну картину зоряного неба у режимі реального часу за допомогою OpenGL. Програма здатна показувати зірки, сузір’я, планети і туманності.
    Примітка. Частина програм, які описані в цьому огляді була додатково встановлена.

    Проблеми, з якими я зустрівся під час роботи в цій операційній системі.
      Перша проблема, з якою я зустрівся, — це було неможливість відкрити більшість сцен в програмі Scratch. Про вирішення цього детально описано в статті Виправлення помилки відкриття сцен в середовищі Scratch v1.4. Іншою проблемою було встановлення середовища програмування Lazarus. Там виявилось потрібно майже все робити вручну. Під час встановлення пакету Lazarus, не встановлювалися інші пакети та залежності. А під час роботи, коли ви додаєте компоненти на форму, то розмір її повертається до стандартного. Це трохи незручно. Також мені не вдалося налаштувати програми для управління класом, такі як Epoptes та Veyon. Можливо я не достатньо уважно читав інструкції. Під час роботи із LibreOffice Writer виникали тимчасові підвисання, затягування, коли додавав графічні об’єкти із Галереї. Це при тому, що в мене 8-ми ядерний процесор із вбудованим 2-ох гігабайтним відео та SSD на 240 Гб.
    Замість висновку. Позитивним є те, що ця операційна система із графічним середовищем Cinnamon є досить зручна у роботі, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, інформації в Інтернеті по роботі з нею є досить багато, налаштуваннями не перевантажена, але їх цілком достатньо, легке налаштування сканера та принтера Canon MF 3010. Негативним є тільки ті моменти, що я описав раніше, а також окремі програми, які з самого початку розроблялися під KDE (наприклад Kdenlive) працювали з глюками.

Кому більш цікаво, то можна переглянути статтю із ілюстраціями за цим посиланням: Огляд операційної системи Linux Mint 18.x (середовище Cinnamon, українська локалізація) як основної шкільної операційної системи

7 коментарів:

  1. Молодець Руслан! Видно, що не "копіпастер" :) Якби ще й у відеоформаті...
    p.s. У нас теж один клас на Mint 18.3, поки ОК, інший на Xubuntu 16.04.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую. Планую зробити огляд і у відеоформаті. Хочу в майбутньому розглянути ще й Kubuntu 18.04.

      Видалити
    2. В мене Xubuntu на китайцях, я радий що в України є люди які не бояться використовувати Лінукс і ВПЗ.

      Видалити
  2. >>Під час встановлення пакету Lazarus, не встановлювалися інші пакети та залежності.
    дуже дивно: apt install lazarus все ставить

    ВідповістиВидалити
  3. Для Mint потрібно встановлювати залежності вручну:
    sudo apt install lazarus fpc fpc-src gdb

    ВідповістиВидалити